torstai 5. toukokuuta 2011

Työssäoppimis päiväkirja ( Ahlman kesä 2011)

5.5.2011 ... Viimeinen varsinainen koulupäivä meineillään... Maanantaina alkaa jo sitten ensimmäinen päivä kevään ja kesän työssäoppimis jaksolta. Huomenna onkin vapaapäivä sitten onneksi ja tulee 3 päivän viikonloppu. Työssäoppimisen suoritan täällä koululla Ahlmanilla. Toivottavasti tulee lämmintä ja aurinkokin ilmaantuu paikalle... Maanantaina sitten kattotaan miten lähtee työt käyntiin!

9.5.2011 ... Nonniiin ensimmäinen työpäivä oli tänään ja työpäivä alkoi Ahlmanin kasvihuoneilta kello 8.00.
Töitä riitti paljon jo heti ensimmäisenä päivänä - ne eivät lopu koskaan! :D Anne työpaikkaohjaaja jakoi meidät pareihin ja lähdimme kukin tekemään annettuja tehtäviä. Ensimmäisenä Päivi ja minä suuntasimme kohti istutus laatikko siistimään ja kastelemaan kevät istutuksia ja ottamaan pois mahdollisia talvi-istutuksia kabervia yms.  Tämän tehtävän jälkeen saimme käskyn mennä kohti tallin ja hevosaitojen ympäristöä siistimään ja haravoimaan, koska maatalouspuolen henkilökunnalta oli tullut pyyntö että olisi kiva jos alue olisi hieman siistimpi kun ulkopuolisia vieraita tulee. Lehtiä ja risuja tuli erittäin paljon ja niitä kärräsimme Avantilla lantalaan ja risupaikalle pitkin päivää. Avantin käyttö tuntui pitkästä aikaa oudolta, mutta silti  siihen jäi taas "himo". Ensimmäisen kuorman kanssa oli kauhan kanssa ongelmia, mutta jonkun sanoja lainaten kertaus siinäkin opintojen äiti. Loppupäiväksi siirryimmekin kastelemaan kasvihuoneen kesä- ja muiden kukien taimia ja koulimme myös sirkkalehtisiä... Ensimmäinen päivä sujui työntäyteisesti ja niin olisi luvassa kaikki 7 viikkoa :)

10.5.2011... Tänään sitten oli toinen työpäivä. Jatkoimme samaa hommaa siivouksia tallin ympäristössä ja saimme projektin valmiiksi muuten mutta kesäkukkaistutukset teemme sitten kun sen aika on eli joskus kesäkuun alkupuolella, yöpakkasvaaran menntyä. Kun saimme projekin valmiiksi menimme Päivin kanssa kasvimaalle kitkemään penkkejä ja möyhentämään multaa ennen lannanlevitystä ja kylvöjä. Lisäksi  leikkasimme monivuotisten yrttien kuivuneita oksi Juulia ja Päivin kanssa. Päivät ovat olleeet tähän asti todella lämpiä ja töitä olemmekin paiskineet melkoisessa paahtessa. - Nooh saapahan ainakin kivan rusketuksen sitten 7 vkon jälkeen :D

11.5.2011... Teimme tänään sitten kylvöt penkkeihin kasvimaalle , kun eilen saimme pohjatyöt valmiiksi. Penkkrihin kylvimme mm. lanttua ja kultajuurikasta. Muuten päivä sujui kasmaan sisitimis ynnä muissa hoitotöissä ja myö vesiletkun laitossa :D Päivä oli todella kuuma joten vetta tarvitsisi kasvit kuin ihmisetkin ...

12.5.2011... Tänään sitten Jonnen ja Päivin kanssa teimme nurnmikoita suurimman osanpäivää, se oli todella kivaa vaikka oli myös todella kuuma ilma. Opin paljon myös avanttia käyttämään apuna mullan levityksessä , jolloin voi tehdä hieman karkeamman levityksen ennen haralla tasoitusta ja levitystä. Lisäksi opin kylvämään ns. oikealla tavalla, niinkun työpaikkaohjaajamme Anne sanoi "- Niinkuin vanhoissa suomifilmeissä" elikkä heittelee ja viskoo niin siemenet asettuvat hyvin nurmikolle. Toinen tapa on myös hajakylvö jolloin ensin levitetään pystypäin ja sitten poikkipäin siemeniä. Tänään saimme myös aikaiseksi kitkeä kaikki kapustan edustan kukka-altaat ja Anne toi avantilla multaa ja yhteisvoimin niitä sitten Päivin ja Jonnen kanssa leviteltiin. Päivä kului tosi nopeasti ja juttuaki irtosi työn lomassa ihan mukavasti :D
13.5.2011... Tänään olikin sitten siivouspäivä!Kasvihuone ja J-rakennuksen kellari saivat kyytiä! Ja lopputuloksesta yllättyivät koko top-poppooo! Hyvää viikonloppua! :))

16.5.2011... Maanantai päivä ja siivous jatkui kohti yhden rakennuksen varastoa jonka raivasimme kokonaan! Se oli täynnä lattiasta kattoon!!! Sattui ja tapahtui kaikenlaista ja mm. tiputin rautaisen naulakon suoraan jalkani päälle , onneksi ei sattunut mitään pahempaan muutakun kipua tuntui jonkun aikaa..

30.5.2011... Jo neljäs työssäoopimis viikko alkaa, aika se vaan menee niin nopeesti! Maanantai  päivä meni konehallilla tavaroita muuttaessa hitsausluokkaan säilöön kun kivityöluokka menee remonttiin. Elikä haba kasvaa!

31.5.2011...  HUH HELLETTÄ! Tiistaipäivä ja aamulla aloitimme Päivin kanssa sadonkorjuulla ruohosipulien kimpussa. Ruohsipulit poimitaan niin että ensin kaikki kukinnot poistetaan. Sitten otetaan tuppokäteen ja leikataan terävillä saksilla. Tämän jälkeen niput kauppakunnostetaan: poistetaan keltaiset osat, punnitaan ja niputetaan. Tänäään oli muutenkin tosi kiireinen päivä ja kaikenlaista tuli tehtyä... kasvihuoneella kukkien kastelua, kasvihuoneella lämpöä tänään n. + 35 C että kyllä siinä jo alkaa kuuma tulla, mutta ei pidä valittaa! Sitten nurmikon leikkuuta työnnettävällä ja ajettavalla. Myös pääsimme valmistelemaan todistuskansioita nyt valmistuville! - Hieman erilaista puuhaa siis! Lisäksi harjalimme kiveyksiä puhtaiksi!

1.6.2011...Päivän aloitimme Päivin kanssa kitkemällä kapustan vieressä olevan penkin. Kakki rikkaruohot kitkettiin tämän jälkeen möyhensimme multaa haroilla ja lopuksi Päivi kanttasi penkin ja minä tulin hakemaan rikkaruohot sun muut pois Avantilla. Kuulin myös Annelta että paikkoja onkin saada siistiin kuntoon koska ahlmanílla aletaan kuvamaan hääohjelmaa!!! Vauu! Loppupäivästä pesimme ruukkuja ja leikkasimme osan omenatarhasta päälläajettavilla... Kasvihuoneella oli tänään + 38 C lämmintä ja ulkona + 27 C että hellettä piisaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti